Słodko-ostry grillowany ananas z kurczakiem

Coraz bliżej majówka, więc na pewno będzie wielkie grillowanie 🙂
U nas, jeżeli ze względu na pogodę nie wyjdą plany wyjazdowe, najwyżej zrobimy maraton grillowy 😉
Dla odmiany od kiełbasek i karkówki proponuję soczystego ananasa. Tego co prawda zrobiłam na patelni grillowej w domu, ale myślę że z rusztu wyjdzie jeszcze lepszy – bo na świeżym powietrzu 🙂
Kurczak
Zaczęłam od przyprawienia piersi z kurczaka.
Marynata kurczaka:
miód, sos sojowy, oliwa, przyprawa do złocistego kurczaka, oregano, trochę ostrej papryki, odrobina wody.
Kurczaka grillowałam na patelni.
Ananas
Ananasa pokroiłam w duże krążki i umieściłam w marynacie:
miód rozcieńczony odrobiną wody, kilka nasionek chilli.
( najlepiej zostawić go marynacie na 1-2h, ale u mnie leżał dosłownie chwilkę i też był dobry 🙂 )
Na patelni potrzebował ok. 2min. pod przykryciem z każdej strony.
W trakcie grillowania, delikatnie posmarowałam go resztką marynaty po kurczaku.
Warstwy:
1. plaster ananasa
2. seler konserwowy 
3. grillowana pierś z kurczaka
4. natka pietruszki
Smacznego i udanych  grilli 🙂  !   

 


2 thoughts on “Słodko-ostry grillowany ananas z kurczakiem”

  • Jak dla mnie fantazja….:)) niestety mój Małż. nie lubi połączenia mięsa z owocami….
    ….czyli sezon grilowy rozpoczęty…. :))

Leave a Reply