Czekoladowy omlet z musem pomarańczowym

Po weekendowym grillowaniu nad zalewem, dzisiaj na śniadanie zrobiłam bardzo prosty omlet z musem pomarańczowym i doładowałam się witaminą C.
Omlet:
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– 2 łyki mleka
– 2 łyki słodkiego kakao
– strata skórka z 2 pomarańczy
Wszystko ubijamy i smażymy chwilkę na patelni.
Mus pomarańczowy:
– 2 pomarańcze
– pół opakowania serka mascarpone
( ok. 100g )

– 1 łyżeczka cukry waniliowego

-1 łyżeczka cukru

1,5 pomarańczy miksujemy z serkiem, cukrem i cukrem waniliowym. 
Musem polewamy omlet.
Pozostałą połówkę pomarańczy kroimy na drobne kawałeczki,
  dekorujemy nimi danie.
Można podawać z fiołkami 🙂
 Nie tylko pięknie wyglądają, ale są też jadalne i do tego zdrowe.
 

 Przy okazji dodałam parę zdjęć z pierwszego grilla w tym roku nad Zalewem Zemborzyckim.
W zasadzie ognisko-grilla, gdyż jednorazowy grill-box z promocji za 2,30 okazał  nie do rozpalenia. A z opakowania przydała się tylko kratka… Na szczęście A. uratował kurczaka korą z suchych pni i gałązkami 🙂
Następnym razem na rower wystarczy zabrać tylko dobrą rozpałkę i kratkę.

Pierś z kurczaka miała taki kolor – nowa, bardzo ostra przyprawa „Skrzydełka z Dzikiego Zachodu' 🙂



Leave a Reply