Likier Kokos – Biała Czekolada

 

Likier przyrządziłam w piątek i zostawiłam na 3 dni w lodówce, żeby składniki nieco się przegryzły. Niestety ( lub stety ) na skutek ciągłego degustowania, a potem uzupełniania butelki mlekiem i alkoholem, żeby butelka dalej wyglądała na nietkniętą,  proporcje trochę się zmieniły… 😉 Tak czy inaczej i w trakcie przegryzania jak i na koniec smakował obłędnie 🙂
Potrzebne nam będą:

tabliczka białej czekolady
puszka słodzonego mleka skondensowanego
ja bym jednak dała niepełną puszkę a resztę uzupełniła zwykłym mlekiem. Na początku likier był ciut za gęsty, więc lepiej rozcieńczyć go zwykłym mlekiem i/lub wódką  )
 – 2 łyżki cukru pudru
 – 3 łyżki wiórków kokosowych
300ml wódki ( dodałam jeszcze kieliszek spirytusu – a co tam 😉 )
Potrzebne składniki. Dodatkowo jeszcze zwykłe mleko.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Zdejmujemy z garnka, wlewamy niecałą puszkę mleka skondensowanego.
Dodajemy cukier puder, rozgniatamy tłuczkiem grudki –  jeżeli się pojawią.
Dodajemy wiórki kokosowe, a następnie stopniowo alkohol delikatnie mieszając.
Przelewamy do butelki (u mnie wyszła butelka po winie 0,75 l ) i uzupełniamy do pełna mlekiem.
Odstawiamy na 2-3dni do lodówki.
Jeżeli nie zmieści nam się tyle mleka ile chcieliśmy lub likier zrobi się za bardzo gęsty (wiórki trochę spęcznieją), to po 1 dniu upijamy „kieliszek” i dodajemy mleko,  ewentualnie wódkę/spirytus wedle uznania 🙂
Od razu po wyjęciu z lodówki jest bardzo gęsty ale wystarczy, zostawić go na chwile w temperaturze pokojowej i będzie idealny do picia
.
Likier można przecedzić przez gazę lub gęste sitko, ale osobiście wolę wersję z wiórkami – pycha 🙂

Konsystencja z wiórkami.



Leave a Reply