Pasty kanapkowe na każdy dzień tygodnia

Z ciekawą pastą do chlebka, to już nie takie tam kanapeczki.
 Oto kilka moich ulubionych smaków. Od sycących białkowych past, po słodkie zamienniki nutelli.
1 – ostra pasta z soczewicy

Na początek wytrwanie. Pasty z różnego rodzaju roślin strączkowych. 
Gotujemy szklankę czerwonej soczewicy ok. 15-20 min, aż do wyparowania całej wody
– dodajemy kilka ząbków czosnku
– pokrojoną papryczkę chilli
– sól, pieprz, natkę pietruszki
Zostawiamy najlepiej na noc, można dodatkowo utrzeć tłuczkiem.

Najlepiej smakuje z pomidorem i pietruszką na ciemnym, podpieczonym pieczywie.

2 – zielona groszkowa
Powstała gdy zabrakło serka w lodówce.
Groszek konserwowy przepłukujemy na sitku, odsączmy.
Dodajemy sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, odrobinę oliwy np. z pomidorów suszonych w zalewie. Rozgniatamy i rozcieramy tłuczkiem
Rada : dodać więcej kawałków pomidorów suszonych 🙂

3 – makrelowa

Sama makrela jest taka dobra, że czasami szkoda ją z czymś łączyć. Ale pasty też są bardzo apetyczne 🙂

Makrela + koncentrat pomidorowy + pieprz
na domowym chlebku z ziarnami.


4 – pasta z awokado – guacamolle
awokado + pomidory + czosnek
Najlepsza z najlepszych. I nie tylko do kanapek. Jeżeli zmiksujemy ją na gładką masę, możemy smarować nią naleśniki i omlety. Świetna sprawa jako imprezowy dip do krakersów.
Przepis TUTAJ
5 – wiosenna jajeczna


Jajko + majonez + jogurt naturalny

Smak dzieciństwa. A okazuje się, że nie każdy ją zna, albo zajdał się nią będąc dzieckiem a teraz zupełnie o niej zapomniał. Zbliża się wiosna więc będzie w sam raz do rzeżuchy i szczypiorku.
Jajka gotujemy na twardo. Rozgniatamy widelcem z niewielką ilością jogurtu naturalnego i majonezu. Dodajemy sól, pieprz i koniecznie coś zielonego – wiosennego 🙂



6 – marchewkowo – orzechowa

Jeden z moich pierwszych kulinarnych eksperymentów. A wyszedł z lodówkowych pustek:
marchewki + jabłka + orzechy włoskie.
 Cały przepis TUTAJ 
A na koniec tygodnia… 🙂

7 –  na słodko:

nutella z awokado
Dojrzałe awokado + kakao
Przebiła tradycyjną nutellę… 🙂 Bardziej naturalna, zdrowsza, ciekawsza w smaku. Im prościej tym lepiej.

Cały przepis TUTAJ

 daktylove

Bardzo czekoladowe 🙂

Wersja daktylowa: daktyle + kakao
i daktylowo – bananowa ( daktyle + kakao + banan )
Przepis: TUTAJ

Dodaj komentarz