Zdrowe kotleciki z tuńczyka

Przedstawiam Wam mój niedzielny eksperyment ( chyba się udał… 🙂 ) – spowodowany leniwym dniem i puszką tuńczyka.
Minimum pracy i składników, a mamy ciekawe w smaku kotleciki tuńczykowe. W sam raz do obiadu lub do „ręki” i maczania w smakowitym sosiku.
Przepis podany „na oko” bo wrzucałam co popadnie 😉
Składniki:
– puszka tuńczyka
– ser biały ( m- więcej o połowę mniej niż tuńczyka )
– łyżka jogurtu naturalnego
– pół cebuli
– koperek/pietruszka
– sól, pieprz, ulubione przyprawy
Ser biały rozgniotłam widelcem, dodałam odsączonego tuńczyka z puszki. Jogurtu dokładamy tyle, żeby z masy udało się uformować kulki. 
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, koperek i doprawiamy do smaku.
W rękach formujemy kotleciki.
Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni na 30 min.
Wyjmujemy jak kotleciki z wierzchu zrobią się chrupiące, zarumienione i nie będą rozpadały się przy podnoszeniu ( podobnie jak ciasteczka owsiane ).
Do tego proponuję sos tysiąca wysp: jogurt/majonez/ketchup  lub czosnkowy.
Może przydaną Wam do gustu 🙂 Smacznego 🙂

0 thoughts on “Zdrowe kotleciki z tuńczyka

Dodaj komentarz