Szpinakowa rolada z łososiem

Mam nadzieję, że każdy spędził niezapomniane Święta, odpoczął i jakimś cudem uniknął eksplozji brzucha… 🙂 
Jeżeli możecie jeszcze patrzeć na jedzenie, mam przystawkową propozycję  – szpinakową roladę z łososiem.
Jak dla mnie jest to przekąskowy hit. Rolada świetnie sprawdziła się w ubiegłorocznego Sylwestra, a w tym roku wylądowała na świątecznym stole. I chociaż nie jest to typowo wigilijna potrawa, może stanowić smaczne urozmaicenie dla tradycyjnego karpia i uszek. Jakby nie patrzeć – ryba w roladzie jest, zieleń choinki jest, więc czemu nie :)?
Składniki:

– 2 opakowania mrożonego szpinaku

– 4 jajka

– 2 serki o wyrazistym smaku
np. Almette – czosnek niedźwiedzi

– 200 g wędzonego łososia

– 4 łyżki mąki

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody.
Łączymy z 4 żółtkami,
doprawiamy solą, pierzem, gałką muszkatołową.

Białka ubijamy na sztywną pianę,
 dodajemy masę szpinakową,
4 łyżki mąki,
powoli mieszamy.

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy go masłem/margaryną.
Równomiernie rozlewamy masę na grubość ok 1 cm.
Wygładzamy, wkładamy do piekarnika – 220 stopni, na 20 min ( aż stężeje ).

Czekamy aż masa ostygnie po wyjęciu z piekarnika.
Przykładamy folię aluminiową i przewracamy masę na drugą stronę – papierem do góry.
Odklejamy papier,
smarujemy serkiem,
układamy łososia.
Roladę zwijamy, owijamy folią i odstawiamy na parę godzin do lodówki.

Smacznego 🙂

0 thoughts on “Szpinakowa rolada z łososiem

Dodaj komentarz