Domek z piernika – Najlepszy przepis na pierniki

Chwilowy przestój w nowych przepisach spowodowany był tym, że ostatnio moje kulinarne poczynania kręciły się głównie wokół pierników. W skrócie – trochę mnie popierniczyło ;)!
 Było trochę pieczenia, składania, malowania, lukru na twarzy i przesłodzenia od ciągłego podjadania, ale jest efekt: domek z piernika już stoi (póki co, wydaje mi się całkiem solidnie ) wraz z całą armią piernikowych ciastków, mikołajów i aniołków. 
Czekałam z postem, aż wszystko będzie gotowe, i chociaż nie zrobiłam wymarzonych zdjęć w puszystym śniegu, nie ma na co czekać – w te Święta musimy zadowolić się śniegowym lukrem 😉 Tym bardziej, że jest to ostatnia chwila na pierniki. Powinny poleżeć najlepiej tydzień, ale lukier skutecznie pomoże im w rozmiękaniu. Dla mnie mogą być nawet twarde – najbardziej lubię zanurzać ciastki w kawowej kąpieli, najlepiej z pianką 🙂 
Zawsze marzył mi się prawdziwy domek z piernika jak z bożonarodzeniowych filmów. Zastanawiałam się dlaczego prawie nikt ich u nas nie robi. Teraz już wiem – jest z tym trochę zabawy 😉 Ale myślę, że warto 🙂

Jak zrobić domek z piernika?

1 – ciasto

Składniki:
500 g mąki
400 g miodu – najlepiej płynnego
200 g cukru pudru
40 g masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka sody
2-3 łyżki przyprawy do piernika
Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę.
Dodajemy stopniowo miód, cukier puder, roztopione masło, przyprawę do piernika i jajka.
Zagniatamy jak ciasto na pierogi, aż będzie jednolite i elastyczne.
W czasie zagniatania dodałam jeszcze więcej mąki.
Od zawsze robimy  pierniczki z przepisu ze starej, rozsypującej się już książki kucharskiej. W tym roku z kolejnej porcji ciasta powstała chatka.

2- wycinamy wzór

Szablon na domek pobrałam ze strony:

Domek z piernika – wzór do pobrania

Elementy domku wycinałam z rozwałkowanego ciasta przykładając wzór ( ja darowałam sobie ganek ).

Starajmy się robić to w miarę dokładnie, bo w piekarniku powykrzywiają się jeszcze bardziej ;> Nie martwmy się jednak – da się dociąć 🙂

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok 15 min.

3 – składamy domek

Po wyjęciu elementów z piekarnika wycinamy zaplanowane okna i drzwi oraz docinamy ściany.

Przygotowujemy podstawę domku – tekturę owiniętą folią aluminiową.

Czeka nas najtrudniejszy etap – klejenie…Smarujemy dokładnie krawędzie ścian domku i dociskamy szklankami z każdej strony, aż do podeschnięcia. Na końcu wyjmujemy szklanki ze środka i doklejamy dach.

Lukier do sklejania przyda nam się również do ozdabiania.

Biały lukier:

Ubijamy 2 białka,

dodajemy 200 g cukru pudru,

kilka kropel soku z cytryny.

( różowy lukier – dodajemy sok ze startego, ugotowanego buraczka )



4 – radosna twórczość – ozdabianie 🙂


Niektóre pomysły:

– dach posmarować lukrem, ułożyć dachówki z płatków migdałów

– szczyt dachu ułożyć z żelków „malinek”

 – kwiatuszki z przekrojonych żelków

– choinka ulepiona z masy marcepanowej + zielony barwnik

– śnieg z białego lukru i wiórków kokosowych

– bombki z lentilków

Już prawie gotowe: po lewej mój, po prawej Ali.



A teraz czas na pierniczki 🙂
To już tradycja, nie mogłoby ich nie być na Święta. Co raz to przybywają nowe formy – w tym roku debiutuje Mega Ciastek.

To już wszystkie 🙂 
Przywitajcie się z  Mega Ciastkiem 🙂 !

0 thoughts on “Domek z piernika – Najlepszy przepis na pierniki

Dodaj komentarz