Kurczak zapiekany w sosie pomarańczowym i rodzynkami

Uwielbiam połączenie kurczaka ze słodkimi, owocowymi smakami. Dla odmiany od piersi z ananasem lub bananami upiekłam kurczaka w aromatycznym sosie pomarańczowym. A zapach pomarańczy wprowadza mnie już w przedświąteczny klimat 🙂
Składniki:
– podwójna pierś z kurczaka
– 1 pomarańcza
– 200 ml soku pomarańczowego 
– 4 łyżki rodzynek
– przyprawy, skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Rodzynki moczyłam w gorącej wodzie ok. 15 min,
Kurczaka pokroiłam w kostkę i przyprawiłam marynatą:
przyprawa do pieczonego kurczaka, sos sojowy, curry, słodka papryka, duża łyżka miodu, odrobina wody
Podsmażyłam na odrobinie oliwy.
Sok pomarańczowy zmiksowałam z rodzynkami ( można je też pokroić na mniejsze części ),
następnie delikatnie podgrzałam, 
dodałam łyżeczkę miodu, odrobinę startego imbiru i łyżeczkę skórki z pomarańczy.
Kurczaka przełożyłam do naczynia żaroodpornego,
dodałam 1 pokrojoną pomarańczę, posypałam dodatkową porcją rodzynek
i zalałam przygotowanym sosem pomarańczowym.
Piekłam ok 20-30 min w temp 200 stopni,
Prosto z piekarnika
Kurczak idealny do białego ryżu i sałatki:
sałata lodowa, pomidor, pomarańcza, rodzynki.
Sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, cukier, musztarda sól, pieprz. 

Nie udało mi się wyrobić przed zachodem słońca 😉
A jeżeli zostaną nam jakieś pomarańcze po obiedzie?
Ponabijajmy je goździkami :)!
Powoli można przygotowywać dom do Świąt 🙂

0 myśli na temat “Kurczak zapiekany w sosie pomarańczowym i rodzynkami

Dodaj komentarz