Jak zrobić pizzę?

Kiedyś zrobienie dobrej pizzy wydawało mi się nie lada wyzwaniem. 
Okazało się, że wcale nie tak trudno zrobić domową pizzę smakującą jak z pizzerii. Deszczowy, listopadowy weekend to najlepszy czas na szaleństwa w kuchni.
Oto kilka prostych kroków do pizzowej uczty.
Trzy głodomory zabierają się do pracy…
Krok 1 – ciasto
Składniki na 1 pizzę:

– 250 g mąki tortowej
– 150 ml bardzo ciepłej wody
– 25 g świeżych drożdży
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka cukru

– porządna szczypta soli

Dla nas to oczywiście za mało, więc podwoiliśmy porcje.

Oto sekret udanej pizzy – dobry Ciasto-zagniatacz 

Do dzieła!

W szklance z ciepłą wodą rozpuszczamy cukier i drożdże.
Odczekujemy 2-3 min aż pojawią się bąbelki – to znak, że drożdże pracują 🙂

Do miski wsypujemy mąkę, sól i olej, mieszamy.
Dodajemy rozrobione drożdże.
Wyrabiamy ciasto.

Ciasto odstawiamy na pół godziny, żeby urosło,
 a w między czasie przygotowujemy dodatki i sos.

Krok 2 – czas na sos pomidorowy:
Sól, pieprz, bazylię i inne ulubione zioła
 zalewamy bardzo mała ilością gorącej wody, żeby rozmiękły.            
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Rozrzedzamy do odpowiedniej konsystencji zimną wodą.
Można dodać odrobinę oliwy.

Perfekcyjna kura domowa 


Krok 3 – dodatki

– ser mozzarella

– pieczarki – kroimy w plasterki, podsmażamy i przyprawiamy (sól, pieprz)

– kurczak – pierś kurczaka kroimy, smażymy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, ulubionymi ziołami

– papryka czerwona, zielona

– papryczki jalapeno

– oliwki

– pomidor – cienkie plastry

Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, zawijamy brzegi.
Całość smarujemy sosem, posypujemy startym serem i układamy resztę dodatków.
Gotowe pizze wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok 20min.
Chcecie kawałek :)?
 

Alisku – masz okulary w pizzy!
I czwarty największy głodomór

Dodaj komentarz