Rozgrzewająca Dynio-zapiekanka

Mam dla Was kolejną porcję dań z pysznej dyni 🙂 
Mam nadzieję, że nie przynudzam, ale nawet nie wiedziałam, że z tej pomarańczowej kuli można wyczarować tyle przysmaków.
Ale to już końcówka sezonu. Niedługo zacznie się okres typowo świąteczny, pełen cynamonu i goździków. Już nie mogę się doczekać pieczenia pierniczków… Ale do tego czasu możemy jeszcze poszaleć z dyniami. Zapiekanka z dodatkiem rozgrzewającego imbiru – w sam raz na deszczowy dzień jak dzisiaj .
Składniki;
– pól małej dyni
– pierś z kurczaka
– mała cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 3 łyżki śmietany 18%
– kulka mozzarelli
– kawałek świeżego imbiru
– bazylia
– nasiona słonecznika
– parmezan
Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
Pokrojoną pierś z kurczaka, dynię i cebulkę smażymy chwilę na patelni, następnie przyprawiamy:
przyprawą do złocistego kurczaka, curry, słodką i ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, bazylią, gałką muszkatołową.
Dusimy ok 10min.
Dodajemy śmietanę, wyciskamy czosnek i dodajemy drobno pokrojony imbir.
Zdejmujemy z ognia, wrzucamy grubo pokrojoną kulkę mozzarelli, mieszamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego,
posypujemy obficie parmezanem i ziarnami słonecznika.
Pieczemy ok. 20min w temp 220 stopni.
Dekorujemy bazylią.
Smaczne i rozgrzewające 🙂

Dodaj komentarz