Chrup dynię ! – dynia w kostkach i dyniochipsy

Z jednej dyni przez przypadek powstały mi dwa chrupiące przysmaki.
Oto kolejny pomysł jak smakowicie wykorzystać zapas dyń.
Jest tak banalny, że nie nazwałabym go nawet przepisem. Pomyślałam jednak, że o nim napiszę, bo sama nie sądziłam że prostota może być aż taka dobra. 
Z Dyniowego Bałwana, jak już wspomniałam miałam zrobić placuszki. Przepis zawierał puree z dyni – kawałki dyni trzeba było ugotować lub upiec, a następnie zmiksować. Wrzuciłam więc kawałki dyni do piekarnika i …. nie zostało nic na placuszki. Uwaga dynia wciąga ! 
Ok, a teraz przepis :
Małą dynię pokroiłam na kilka kawałków, wydrążyłam, obrałam obieraczką do warzyw, pokroiłam w kostkę.
Nie dodałam nic! 😉
Rozłożyłam dynię na papierze do pieczenia i piekłam ok 30min w temperaturze 200stopni.
Wystarczyło, była pyszna 🙂
Przypominała słodkie ziemniaki, z nutką orzechową.
Zastosowania:
1. Upieczoną dynię jeść zamiast ziemniaków do obiadu
2. Pokroić jak frytki i jeść z ketchupem
3. Wrzucić do miseczki, posypać prażonymi pestkami z dyni i jeść jak przekąskę

Jak to się mówi – upiekłam dwie dynie na jednym ogniu 🙂
Obok na blasze piekły się chipsy dyniowe.

Dyniochipsy

Kawałki dyni pokroiłam w plasterki na szatkownicy.
Plasterki polałam odrobiną oliwy z oliwek, dodałam świeżo mielony pieprz i sól.
Piekłam ok 30 min , od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dyniochipsy zostawiłam w ciepłym piekarniku, żeby jeszcze podeschły.
Podsumowanie o zdrowotności tych przekąsek na pewno jest zbędne 😉 Ale dodam, że takie chipsy smakowały mi dużo, dużo bardziej niż niezbyt zdrowa tradycyjna wersja sklepowa. I nie wiem czy zgadłabym, że są zrobione tylko z dyni, gdyby ktoś podałby mi je w paczce 🙂

0 thoughts on “Chrup dynię ! – dynia w kostkach i dyniochipsy

Dodaj komentarz