Klasyczne amerykańskie pancakesy słodzone stewią i złota polska jesień

Mam dla Was dzisiaj:
przepis na klasyczne amerykańskie pancakesy ,
 zdjęcia polskiej złotej jesieni z ostatniego weekendu,
a w tle klonowe liście niczym w Kanadzie 😉
 Wstępnie miałam zrobić kanadyjskie placuszki i specjalnie wybrałam się po syrop klonowy. W sklepie jednak stwierdziłam, że będę wspierała regionalne produkty i użyję pysznego i do tego zdrowego polskiego miodu 🙂 Jak już wybrałam się do Rossmana po wspomniany syrop, nie mogłam wyjść z pustymi rękami i kupiłam stewię, do której ostatnio się przekonałam.
Stewia wylądowała więc w przepisie na placuszki i bardzo mi smakowały :)!
Po pierwsze:
Szukałam najprostszego, klasycznego przepisu na pancakes’y, który łatwo można zapamiętać.
Bo komu rano, przed wyjściem do pracy chce się szukać gdzieś zachomikowanego przepisu?
Znalazłam bardzo łatwy, który mogę polecić:
 proporcje 1:1:1 + dodatki ( zaraz podam dokładny ;)! ),
 bez ubijania białka osobno i lekko go zmodyfikowałam.
Przepis na 1 porcję:
1 jajko
ubijamy w mikserze
dodajemy;
1 szklankę mąki
1 szklankę mleka
– 2 łyżki stopionego masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki stewii w proszku
– 1/3 łyżeczki soli
Miksujemy chwilę.
Smażymy na wolnym ogniu na patelni do pancakes’ów ok 30-60s z każdej strony.
Prawda, że prosty :)?
Polewamy miodem ( lekko podgrzałam go w mikrofali )
i prażonymi płatkami migdałów.
Pancakesy najlepiej smakują jedzone jak tort naleśnikowy 🙂

A do tego fotorelacja z ostatniej małej przejażdżki rowerowej.
Trasa klasyczna dla lubelaków, jak pancakesy dla amerykanów 😉
czyli wycieczka nad Zalew Zemborzycki.
Ale trasa przez las o tej porze roku była wyjątkowo piękna.
Możliwe, że to ostatnie tak ciepłe dni w tym roku, ale na pewno nie ostatnie spędzone na rowerze.

Zalew okiem Tomka – przez liść klonowy

0 thoughts on “Klasyczne amerykańskie pancakesy słodzone stewią i złota polska jesień

Dodaj komentarz