Blacha smaków z pieczonym łososiem i warzywami

Hej :)! Macie już pomysł na dzisiejszy obiad?
Proponuję bardzo smaczną i prostą w wykonaniu blachę smaków.
Podstawą jest pieczony łosoś, a warzywa możemy dobrać dowolnie.
Najlepiej postawić gotową, pachnącą blachę w dogodnym miejscu i każdy wybiera to na co ma ochotę.
Do tego sosik  koperkowo – mocno czosnkowy …
smacznego 🙂
Składniki:

łosoś pokrojony w dzwonki
– 1 cukinia
– 4 marchewki
– 3 garście fasolki szparagowej
– 3 ząbki czosnku
– oliwa, sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
W międzyczasie przyprawiamy łososia z każdej strony solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch układamy cienko pokrojony czosnek.
Przechodzimy do warzyw:
Cukinię i marchewkę (obraną) kroimy w plasterki,
z fasolki obcinamy końce i przekrajamy na pół.
Tak przygotowane warzywa gotujemy na parze przez 5min.
Gdy będą gotowe układamy je na blasze obok łososia.
Skrapiamy oliwą, obsypujemy solą i innymi przyprawami wedle uznania.
Np. do marchewki dodałam ostrą i słodką paprykę.
Mieszamy żeby przyprawy dotarły wszędzie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30min,
od czasu do czasu mieszając warzywa.
Następnym razem piekę dynię :)!
Tą która tak pięknie pozuje do zdjęć 😉

Scrabble odkopane po latach. Macie swoje ulubione gry?

Follow my blog with Bloglovin

0 thoughts on “Blacha smaków z pieczonym łososiem i warzywami

Dodaj komentarz