Puszyste pancakesy z ricottą

Mam dla was przepis na pyszne, puszyste pancakesy.
W sam raz na niedzielne leniwe śniadanko.
Do tego różne dżemy: śliwkowy, truskawkowy i morelowy i mamy smakowity zastrzyk energii na wrześniowy poranek.
Zdjęcia zrobione na szybko, bo głodne towarzystwo zaczynało mnie poganiać…. 😉
Składniki na 3 głodomorów:
– 1 serek ricotta
– 3 szklanki mąki
– 6 jajek
– 3 szklanki mleka
– 4 płaskie łyżki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
Masło klarowane do smażenia – minimalnie
Zaczynamy:
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i serkiem ricotta.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem,
łączymy z żółtkami/mlekiem/serkiem.
Masę dodajemy powoli do ubitych jajek, 
delikatnie mieszamy.
Smażymy na małym ogniu, aż do pojawienia się bąbelków,
przewracamy ( staramy się zgrabnie…;) ) na drugą stronę.
Najlepsza wychodzą na malutkiej patelni specjalnie do placuszków.
Niesamowicie puszyste…
Smacznego i a ja wracam do leniuchowania 🙂
Rozbrojona placuszkowa piramida Arka
Gotowi do jedzenia – strat!
Wersja Julki – dżem śliwkowy i pokruszony biały ser

0 thoughts on “Puszyste pancakesy z ricottą

Dodaj komentarz