Rydze w sosie po cygańsku

Sezon grzybowy w pełni:)!

Z samego rana dostałam kolejną dostawę z Lasów Janowskich 🙂
Opieńki i mniejsze rydze marynują się już w słoiczkach, a z większych rydzów powstał pyszny sos cygański.
Nie przeraźcie się rodzynkami w przepisie – też trochę się ich obawiałam, ale wszystkim smakowało 🙂 Nadają bardzo ciekawy smak.
Składniki:
– miseczka rydzów

– 1 duża cebula 

– przecier pomidorowy 

– 2 garście rodzynków

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz, ocet, odrobina oleju, łyżeczka cukru

– natka pietruszki
Rydze dokładnie myjemy,
wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5min, odcedzamy.
Cebulę pokrojoną w piórka szklimy na masełku,
dodajemy rydze (większe można przekroić na pół),
solimy, pieprzymy.
Potrzebują ok 7-10min na wolnym ogniu.
Zalewamy przecierem pomidorowym,
wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy odrobinę oleju i octu,
wsypujemy rodzynki,
doprawiamy solą, pieprzem, cukrem,
chwilę trzymamy na ogniu.
Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.
Sos podawałam z kaszą jaglaną, ale z makaronem też świetnie by się komponował  🙂
Czas wybrać się po kolejne grzyby 🙂

Dodaj komentarz