Czekoladowy krem z daktyli w 2 wersjach

Pamiętacie przepis na domowy krem a’la nutella z awokado?

Dzień później przetestowałam krem z daktyli.
Moim zdaniem z awokado jest zdecydowania lepsza, ale daktyle też są bardzo ciekawe. A z pieczywem chrupkim smakują jak ciasteczka.
I jeden i drugi świetnie się sprawdzi gdy dopadnie nas  głód (którego nie pokona Danio :P)
na słodycze,  a my nie mamy zapasowego słoiczka Nutelli 😉
Czekoladowy krem z daktyli
Do szklanki wsypujemy 2 garście suszonych daktyli – ok 20 sztuk.
Zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na noc do namoczenia.
Odcedzamy, suszymy na ręczniku kuchennym.
W miseczce ucieramy daktyle z 2-3 łyżeczkami kakao.
Gotowe ! 
Bananowa wersja
Część daktyli utarłam z kakao i dodatkowo z bananem.
Obie wersje bardzo smaczne 🙂
Daktyle + kakao
Daktyle + banan + kakao
Według mnie oba kremy świetnie komponują się z wszelakimi tostami, chrupkim pieczywem jak i białym serem.
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz