Pomysł na tartę z serkiem ricotta, brokułem i ziarnami słonecznika

 
Witajcie po krótkiej przerwie 🙂
Niedługo pojawi się cykl fotorelacji z rowerowych wakacji nad Bałtykiem. A tymczasem pomysł na smaczną tartę, którego nie zdążyłam dodać przed wyjazdem.
 
Ciasta na tartę co prawda nie przygotowałam sama, ale ma być to przecież sposób na szybki obiad, w sam raz na upał, kiedy nie chce nam się spędzać dużo czasu w kuchni. Warto więc wyciągnąć z lodówki gotowe ciasto i w pół godzinki mamy danie na talerzu a chwilę później w brzuchu :).
 
Składniki:
 
– ciasto francuskie – najlepiej okrągłe
 
– 1 serek ricotta
 
– 2 jajka
 
 
Propozycja dodatków:
 
– pół brokuła
 
– pomidorki koktajlowe
 
– pomidory suszone
 
– czarne oliwki
 
– pół opakowania sera feta
 
– nasiona słonecznika
 
Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy ciasto,
robimy parę nakłuć widelcem żeby uniknąć wybrzuszeń z powietrza.
Ciasto warto pokryć równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. grochem żeby spód ciasta został płaski po upieczeniu.
 
 
Kulki ceramiczne
 
 
Pieczemy 15min. w temp. 180 stopniach.
Zdejmujemy kulki.
 
Jajka roztrzepujemy razem z serkiem ricotta.
Dodajemy ulubione przyprawy.
Np. sól, pieprz, oregano, słodką paprykę, mieszankę do kurczaka.
 
Pokrywamy tartę masą,
układamy ugotowanego wcześniej brokuła,
pomidorki koktajlowe przekrojone na pól, pomidory suszone, oliwki, ser feta pokrojony w kosteczkę, prażone nasiona słonecznika.
 
Wkładamy do piekarnika na kolejne 15minut.
 
Posypujemy świeżą bazylią.
 
Przed nami tara w sam raz do naszego wakacyjnego oglądania „Przyjaciół” 🙂
 
 
 

Smacznego! 🙂
 
 



Dodaj komentarz


Obserwuj mnie na Facebooku!

Facebook
%d bloggers like this: