Urodzinowe ciasto czekoladowe z truskawkami – cz.3

Ostatni wpis urodzinowy i ciasto czekoladowe od mojej mamy.
Jeszcze takiego nie robi艂am, wi臋c przepis l膮duje w Przepi艣niku i czeka na swoja kolej 馃檪
Co prawda ca艂ego nie zd膮偶y艂am uwieczni膰, ale ostatni „kawa艂ek” te偶 wygl膮da apetycznie 馃槈

Krok 1 – ciasto
ubijamy 7 jajek z 30dkg cukru
na puszyst膮 mas臋
w k膮pieli wodnej rozpuszczamy 2 gorzkie czekolady z kostk膮 mas艂a
po lekkim ostudzeniu dodajemy ubite jajka, mieszamy
– dodajemy 10 dkg m膮ki i 1 艂y偶eczk臋 proszku do pieczenia
ca艂o艣膰 mieszamy 艂y偶k膮
– wyk艂adamy na okr膮g艂膮 blach臋 i pieczemy ok 30min (w zale偶no艣ci od wielko艣ci blachy)
w temp. 180-200 stopni
Krok 2.
Ciasto smarujemy podgrzanym d偶emem morelowym.
Rozpuszczamy czekolad臋 np. mleczn膮 z odrobin膮 mas艂a,
smarujemy ciasto.
Krok 3. – krem
– 1 ma艂a 艣mietanka 30%
– 1 czekolada mleczna
– p贸艂 opakowania serka mascarpone
Rozpuszczamy czekolad臋 w k膮pieli wodnej,
艂膮czymy ze 艣mietan膮 krem贸wk膮 (nie ubit膮).
Wk艂adamy do zamra偶alnika na 6min lub na d艂u偶ej do lod贸wki a偶 masa przestygnie,
ubijamy
聽(podczas ubijania mo偶emy doda膰 troch臋 cukru).
艁膮czymy z po艂ow膮 serka mascarpone i mieszamy delikatnie 艂y偶k膮.
Krok 4.
Na ciasto nak艂adamy krem,
zdobimy truskawkami i listkami mi臋ty.
Gotowe :)锘

Rano budzi艂a mnie聽cafe latte w nowych szklaneczkach,
聽a Arek zaj膮艂 si臋 ustawianiem licznika rowerowego – do wakacji coraz bli偶ej :)锘

Cafe latte z ga艂k膮 lod贸w 艣mietankowych

Krowa ju偶 gotowa na wakacje

Jeszcze raz dzi臋kuj臋 :)!

Dodaj komentarz