Cukiniowe wariacje

Jak pewnie zdążyliście zauważyć uwielbiam cukinie 🙂
Te warzywa wcale nie muszą być nudne i dają pole do popisu. Chciałabym przedstawić wam parę ciekawych modyfikacji cukiniowych przepisów, które pojawiły się już wcześniej.
1. Spaghetti z cukinii 
w podstawowej postaci pojawiło się już na blogu:
 
2. Cukiniowe spaghetti z tuńczykiem 
Cukinia przygotowana jak w poprzednim przepisie z dodatkiem pesto, 
po zapieczeniu  dodałam tuńczyka z puszki, pomidorki koktajlowe, tarty ser mozzarella , oliwki i bazylię.

 3. Cukiniowe spaghetti zapiekane z mięsem z indyka

To propozycja mojej mamy. Makaron z cukinii przygotowany z pesto jak w linku powyżej.
Mielone mięso z indyka podsmażone zostało na oliwie z cebulką i przyprawami. Mięso układamy na cukinii, dodajemy pokrojoną kulkę mozzarellii, pieczemy dodatkowo ok. 10min.

4. Ślimaczki z cukinii
Cukinię kroimy w paseczki, gotujemy 8-10 min. z dodatkiem jarzynki. Odcedzamy, odsączamy z wody na ręczniku papierowym. Smarujemy serkiem np.: bieluch, koperek, świeżo wyciśnięty czosnek, sól, pierprz. Do śroka wkładamy kawałek rzodkiewki i zawijamy.

5. Cukiniowe łódeczki
6. Cukinia z serkiem feta
Był to wyjściowy przepis do cukiniowych łódeczek. 
Składniki są takie jak w linku powyżej – smażymy całe cukinie pokrojone w kosteczkę bez zapiekania.
W lecie bardzo często robię takie danie.

7. Biedronki
W tym zestawieniu nie może zabraknąć biedronek 😉
Z sycącymi dodatkami świetnie sprawdza się na obiad. Niezastąpiona jest też w postaci placuszków, leczo lub jako składnik szaszłyków z grilla. 
 U mnie lato na pewno będzie należeć do cukinii 🙂

0 myśli na temat “Cukiniowe wariacje

  1. Też ją lubię :)) w różnych wersjach….
    Super, że dałaś to zdjęcie z krówką na str.główną…. bardzo fajne :)))
    Pozdrawiam….

Dodaj komentarz