Moje pierwsze szparagi

Wczoraj na obiad zrobiłam szparagi. Jak to Arek stwierdził – pędy bambusa 🙂
Szparagi trafiły się bardzo świeże, więc praktycznie ich nie obierałam.
Obcięłam tylko stwardniałe końce – ok 3mm.
Przepis jak zwykle bardzo prosty, więc na pewno każdemu wyjdą. Też robiłam pierwszy raz i okazały się bardzo smaczne 🙂
Bardzo szybko znikały, więc tylko na kilku zdjęciach udało mi się uwiecznić wszystkie 😉
Składniki:
– 2 pęczki zielonych szparagów
– 100g masła 
(można dać mniej)
– 5 jajek
– kilka plasterków szynki
– sól, pieprz
Jeżeli są twarde, szparagi można obrać ok. 5cm od końca, odciąć minimalnie twardy koniuszek.
Kawałkiem masła smarujemy blachę.
Resztę masła kroimy na kawałeczki,
połową wykładamy blachę,
kładziemy szparagi,
solimy, pieprzymy a na wierzch kładziemy resztę kosteczek masła.
Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 230 stopni na 8-10 min.
Po tym czasie można je przemieszać, żeby wszystkie nasiąknęły masłem,
kładziemy szynkę,
wbijamy jajka, solimy,
wkładamy ponownie do piekarnika aż jajka się zetną.
Gotowe! 🙂

0 myśli na temat “Moje pierwsze szparagi

Dodaj komentarz