Moje pierwsze szparagi

Wczoraj na obiad zrobi艂am szparagi. Jak to Arek stwierdzi艂 – p臋dy bambusa 馃檪
Szparagi trafi艂y si臋 bardzo 艣wie偶e, wi臋c praktycznie ich nie obiera艂am.
Obci臋艂am tylko stwardnia艂e ko艅ce – ok 3mm.
Przepis jak zwykle bardzo prosty, wi臋c na pewno ka偶demu wyjd膮. Te偶 robi艂am pierwszy raz i okaza艂y si臋 bardzo smaczne 馃檪
Bardzo szybko znika艂y, wi臋c tylko na kilku zdj臋ciach uda艂o mi si臋 uwieczni膰 wszystkie 馃槈
Sk艂adniki:
– 2 p臋czki zielonych szparag贸w
– 100g mas艂a聽
(mo偶na da膰 mniej)
– 5 jajek
– kilka plasterk贸w szynki
– s贸l, pieprz
Je偶eli s膮 twarde, szparagi mo偶na obra膰 ok. 5cm od ko艅ca, odci膮膰 minimalnie twardy koniuszek.
Kawa艂kiem mas艂a smarujemy blach臋.
Reszt臋 mas艂a kroimy na kawa艂eczki,
po艂ow膮 wyk艂adamy blach臋,
k艂adziemy szparagi,
solimy, pieprzymy a na wierzch k艂adziemy reszt臋 kosteczek mas艂a.
Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 230 stopni na 8-10 min.
Po tym czasie mo偶na je przemiesza膰, 偶eby wszystkie nasi膮kn臋艂y mas艂em,
k艂adziemy szynk臋,
wbijamy jajka, solimy,
wk艂adamy ponownie do piekarnika a偶 jajka si臋 zetn膮.
Gotowe! 馃檪

0 my艣li na temat “Moje pierwsze szparagi

Dodaj komentarz