Cukiniowe łódeczki na Dzień Mamy

Z okazji Dnia Mamy przygotowałam łódeczki z cukinii z serkiem feta.
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)!
Składniki
na ok. 8 średnich łódeczek:
– 4 cukinie 
dość małe, żeby zmieściły się całe do garnka
– 1,5 opakowania serka feta

– 1 papryka

– 1 cebula

– 1 mały pomidor

– oliwki
Cukinie kroimy na pól, łyżeczką wydrążamy miąższ, zostawiając go trochę przy skórce.
Blanszujemy łódeczki w osolonym wrzątku 2-3 min.
Po wyjęciu z wody wnętrze posmarowałam zielonym pesto.
Umieszczamy na 15min. w piekarniku  nastawionym na 200stopni.
W międzyczasie miąższ kroimy na mniejsze kawałki, 
podsmażamy na oliwie z cebulką z dodatkiem:
 sosu sojowego, przyprawy do kurczaka, pieprzu, słodkiej papryki, tymianku i łyżką pesto.
Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę:
czerwoną paprykę, pomidora bez skórki, oliwki i  opakowanie sera feta.
Podsmażone warzywka umieszczamy w wydrążonych cukiniach,
kładziemy na wierzch kilka plasterków sera feta.
Pieczemy jeszcze max 10min.
Podajemy posypane ziołami, najlepiej z grzaneczkami 🙂

Na koniec podałam truskawkowy deser. Prościutki przepis zamieszczę w następnym poście.
Smacznego 🙂

0 myśli na temat “Cukiniowe łódeczki na Dzień Mamy

Dodaj komentarz