Sałatka szpinak + truskawki

Jak widać mam zapas szpinaku i nie zawaham się go użyć z truskawkami 😉
Wyszło świetne połączenie szpinaku ze słodyczą truskawek i miodu…
Wczoraj zjadłam jedną z migdałami, a drugą w innej wersji z koleżanką.
Świetnie pasowała do białego półsłodkiego wina 🙂
 Dodatkowo żeby jeszcze bardziej schłodzić wino, wrzuciłam do kieliszka zamrożone truskawki.
Świetnie wyglądają, można je potem zjeść, a nie rozcieńczają napoju jak kostki lodu.
Polecam taki truskawkowy zestaw na wiosenne wieczory 🙂
Składniki:
– liście szpinaku
( odrywamy twardsze łodygi i łyko)
– truskawki
– serek mozzarella
– płatki migdałów
– suszona żurawina
Sos:
2 łyżki miodu, odrobina soku z cytryny i oliwy z oliwek, sól

Specjalnie nie podaję ilości składników. Każdy zrobi w swojej ulubionej wersji.
 Sałatkę można podać na talerzu i polać sosem lub wymieszać wszystko razem w misce. Dodam, że po wymieszaniu mozzarella robi się lekko różowa, ale za to bardziej przechodzi aromatem truskawek i miodu… 🙂
Drugą wersję zrobiłam w misce i zamieniłam migdały na orzechy włoskie.
Ciężko mi stwierdzić, która była lepsza… 😉
Smacznego 🙂
Wersja z orzechami włoskimi

Mrożone truskawki w winie zamiast kostek lodu

0 thoughts on “Sałatka szpinak + truskawki

Dodaj komentarz