Spaghetti z….cukinii

W sezonie na cukinie, mogłabym ją jeść cały czas, z różnymi rodzajami sera, mięsa lub innymi warzywami. Dzisiejsza propozycja, która bardzo mi posmakowała – cukinia podana jak spaghetti z pesto.
Składniki:
– 1 cukinia
– 2 łyżki pesto
– 3 ząbki czosnku
– żółty ser
– szynka parmeńska
– suszone pomidory
– oliwki
Przepis jest banalnie prosty. Cukinię kroimy na cienkie plastry, a następnie paseczki.
Danie robiłam z „normalnej” cukinii, kabaczek z tyłu jest tyko do ozdoby 🙂
Wrzucamy do posolonego wrzątku na 2min.
Dokładnie odsączamy z wody.
Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy jak spaghetti:
pesto, wyciśnięty czosnek, pieprz, pokrojone suszone pomidory, oliwki.
Posypujemy serem ( u mnie pokrojony ziołowy) i szynką parmeńską.
Parmeńska robi się super chrupiąca po zapieczeniu.
Pieczemy niecałe 10min. w 200stopniach.
Podajemy z bazylią.
Dania z reguły wymyślam dopiero po zajrzeniu do lodówki,
więc czasami „coś” bym jeszcze dodała w przyszłości.
W tym wypadku przydałyby się jeszcze orzechy nerkowca 🙂

Myślałam , myślałam i wczoraj w końcu zebrałam się żeby zacząć biegać. A po 10 minutach, złapała mnie ulewa 😛
Ale i tak przebiegłam ( no, czasami przeszłam 😉 ) trasę, którą sobie zaplanowałam i było całkiem fajnie 🙂

A to ostatnie tosty dla A.
Też z szynką parmeńską, żółtym serem, ketchupem, czerwoną cebulą, liściem szpinaku i odrobiną masła.
Serowe serce wycięte foremką do pierniczków 🙂

0 thoughts on “Spaghetti z….cukinii

  1. Spaghetti cukiniowe bardzo by mi smakowało – lubię takie jedzonko :))
    Tosty z serduszkiem wyglądają urokliwie….:))
    Pozdrawiam i życzę dużo słońca…. :))

Dodaj komentarz