Biedronki podane na cukinii

Szybka i bardzo smaczna przekąska z cukinii, mozzarelli i pomidorów.
Pasuje również na imprezy bez talerzyków – tzw. na jednego gryza 😉
Składniki:
– 1 średnia cukinia

– 1 serek mozzarella

– pomidorki koktajlowe

– czarne oliwki
Cukinię kroimy na średniej grubości krążki,
umieszczamy w marynacie z:
  oliwy z oliwek, sosu sojowego, mieszanki przypraw np. do kurczaka złocistego, papryki, odrobiny wody i ketchupu.
Jeżeli mamy czas najlepiej dać jej godzinkę na przegryzienie z sosem.
Krążki smażymy na patelni ( ja użyłam patelni grillowej już bez dodatkowego tłuszczu).
Kiedy cukinia trochę się zarumieni,
polewamy pozostałą marynatą i dusimy parę minut,
 dodając od czasu do czasu trochę wody.
Pod koniec na każdym plasterku kładziemy kawałek mozzarelli,
podduszamy ok 1min. 
Dekorujemy biedronkami z pomidorków i oliwek.
Oczy i uśmiech musztardowe 😉

0 myśli na temat “Biedronki podane na cukinii

Dodaj komentarz