Omlet ze szpinakiem

Po Świętach chyba nikomu nie chce się gotować obiadów z prawdziwego zdarzenia i przydałoby się zużyć to co zostało z wielkanocnego stołu. Miałam ochotę na coś ciepłego, jednak z dodatkiem warzyw, których czuję lekki niedobór po mięsach i ciastach ;).
Jajek mamy jeszcze zapas, zrobiłam więc omlet ze szpinakiem.
Składniki:
Omlet:
– 2 jajka
– 2 łyżki mleka
– 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy.
Dodajemy mleko, płatki owsiane,
 przyprawy – sól, mieszankę przypraw (u mnie do złocistego kurczaka 😉 )
Smażymy.
Do omletu dodałam przede wszystkim szpinak 🙂 Następnie oliwki, suszone pomidory, kukurydzę konserwową, plasterek pokrojonej szynki.
Szpinak:
opakowanie mrożonego szpinaku
– ziołowy serek topiony
– czosnek ( najlepiej świeżo wyciśnięty )
– sól, pieprz
Szpinak duszę na patelni pod przykryciem w małej ilości wody ,
pod koniec dodaję ziołowy serek topiony, czosnek, doprawiam do smaku.

W ostatnie dni miałyśmy z siostrą jeszcze trochę wolnego.
 Dla odmiany zjadłyśmy coś zdrowego -świeżo wyciśnięty sok marchewkowo-jabłkowy
 i najzwyklejsza w świecie sałatka grecka, smakowały niesamowicie smacznie 😉
Wyciskany sok: marchewka i jabłko

Pomidor, ogórek, ser feta, czarne oliwki, oliwa, sól, pieprz

Dodaj komentarz