Koperty fornetti z bananem i czekoladą

Chyba ze względu na pogodę, weekend spędzam gównie w krowiej piżamie.
 Pewnie spędziłabym cały, gdyby nie miłe odwiedziny najlepszych członków Klubu Miłośników Karkówki 😉
Na planowanego grilla było trochę za zimno, więc wyjątkowo nie spotkaliśmy się przy kiełbasce.
Kupiliśmy różne przekąski, a ja zrobiłam ciasteczka a’ la fortnetti. 
 Na takie okazje, warto mieć w lodówce awaryjne ciasto francuskie, z którego zawsze można coś wymyślić
 ( nawet dwa, gdyż ciasteczek wyszło trochę za mało ).
Składniki:
1 ciasto francuskie
–  czekolada mleczna ( 12 kostek ) 
– 1 banan
– 1 żółtko

Gotowe ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty 
( mi wyszło 12 ).
Na środku każdego kawałka kładziemy plasterek banana i kosteczkę czekolady.
Łączymy brzegi jak kopertę, dociskamy palcami żeby się nie rozkleiły.
Smarujemy żółtkiem,
umieszczamy w piekarniku rozgrzanym na 200stopni na 20min.

Czekając na fornetti…

Na dowód, że smakowało zamieszczam zdjęcie 🙂

Dziękuję za pomysł na cebulę … 😉

Dzień czekolady

0 thoughts on “Koperty fornetti z bananem i czekoladą

Dodaj komentarz