Jajecznica a’ la pizza

W Lublinie niedziela mija deszczowo, więc rowerowe plany odpadły,
 ale przynajmniej można odpocząć i leniwie spędzić poranek 🙂
Na śniadanie zrobiłam pizzę z jajecznicy.
Może wygląda niepozornie, ale dwie osoby ( które raczej mało nie jedzą 🙂 )
najadły się takim posiłkiem.
Składniki:
– 6 jajek
– kilka plasterków szynki
( u mnie kiełbasa drobiowa w plasterkach )
– ok. 100g sera żółtego
( dodałam jeszcze trochę śmietankowego w plasterkach )
– oliwki
– zamiast bazylii użyłam świeżego szpinaku
– sól
sos pomidorowy:
 W wykonaniu A.:  Najlepszy jest z koncentratu pomidorowego, ale dobry wyszedł też z przecieru pomidorowego.
Zioła np. oregano, bazylię, czosnek oraz mieszankę przypraw i pieprz
 zalewamy niewielką ilością przegotowanej ciepłej wody,
mieszamy, dodajemy przecier ( koncentrat )
i trochę oliwy z oliwek.
Białka z 6 jajek ubijamy ze szczyptą soli,
dodajemy żółtka i odrobinę mieszanki przypraw,
mieszamy na niskich obrotach.
Patelnię ( 30cm średnicy ) pokrywamy równomiernie oliwą,
wykładamy ubite jajka.
Po usmażeniu pierwszej strony, próbujemy zrzucić „jajecznicę” z patelni na talerz.
( Może przydać się pomoc drugiej osoby 😉 )
Ponownie dodajemy oliwy i smażymy drugą stronę.
Smarujemy sosem pomidorowym,
posypujemy pokrojoną szynką, oliwkami  i startym żółtym serem.
Trzymamy pod przykryciem do usmażenia i delikatnego roztopienia sera.
Zdobimy zielonymi listkami.
Smacznego 🙂

0 thoughts on “Jajecznica a’ la pizza

  1. Mniam, mniam….ale mi smaku narobiłaś na jajecznię w formie pizzy….. tylko jajek już nie mam….to może jutro….
    U mnie odwrotnie: wczoraj było pochmurno a dziś już troszkę słoneczka…. :))
    Miłego wieczoru….. :))

  2. Pewnie poszły Ci wszystkie na te kolorowe jajka 😉
    Sama się zdziwiłam, że jajecznicowa pizza wyszła taka dobra i sycąca – więc polecam jak najbardziej 🙂
    A ja zazdroszczę słoneczka 🙂 Ale w sumie dobrze mi zrobił taki lekko deszczowy weekend, nigdzie mnie nie nosiło i w końcu odpoczęłam 😉
    Pozdrawiam cieplutko 🙂 !

Dodaj komentarz