Niedźwiedzi omlet

Dzisiaj pogoda niezbyt sprzyja wyjściu na rower jak i robieniu zdjęć, ale postanowiłam  zrobić jedno i drugie 🙂
Na przesilenie wiosenne polecam czosnek niedźwiedzi, który ma właściwości podobne do tradycyjnego czosnku, ale nie pozostawia niemiłego zapachu. Jest to jedna z naturalnych nowalijek, pojawiająca się w lesie już w marcu. W Polsce jest pod częściową ochroną, więc liście czosnku najlepiej zrywać z własnego ogródka.
Czosnek niedźwiedzi prosto z ogródka
Czosnek niedźwiedzi jest idealny do wiosennych kanapek, twarożku, zup, jako dodatek do mięs.
Można też przygotować z niego nalewkę na przeziębienie i problemy z krążeniem:
 Drobno pokrojonymi liśćmi wypełniamy luźno słoik,
zalewamy 40% alkoholem i odstawiamy na 2-3tygodnie.
Miksturę należy codziennie wymieszać , na koniec przecedzić,
pijemy łyżeczkę dziennie.
Ja natomiast użyłam czosnku do omletu.
Składniki na niedźwiedzi  omlet :
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki mleka
– ok. 5 liści czosnku niedźwiedziego
i kilka do ozdoby
– kilka pomidorów suszonych
– czarne oliwki
– 2 plasterki szynki
– 2 plasterki sera pleśniowego
– sól, pieprz
Białka z jajek ubijamy,
dodajemy żółtka, mąkę, mleko, przyprawy i chwilkę ubijamy.
Drobno pokrojone liście czosnku, pomidory suszone i oliwki dodajemy do ciasta, 
całość mieszamy i smażymy.
Gdy omlet zarumieni się nam od spodu,
przekręcamy na drugą stronę i układamy na nim parę kawałków sera i szynki.

Czekamy aż omlet usmaży się z drugiej strony, a ser ładnie się roztopi.
Zdejmujemy z patelni, składamy na pól,
do środka wkładamy parę liści czosnku.

0 thoughts on “Niedźwiedzi omlet

  1. ,,zazdraszczam,, Ci tego czosnku…..masz go w ogrodku…?
    Omlet bardzo smakowity i….. wesoły ;))
    Pozdrawiam…..

Dodaj komentarz