Marchewkowa zupa krem zapiekana w chlebie

Oficjalnie już jest wiosna i jak na wiosnę przystało 20 stopni :)!
Dzisiaj na obiad zrobiłam lekką kremową zupę podaną w razowym chlebku.
Na pomysł wpadłam po weekendowym wypadzie do bardzo znanej karczmy w okolicach Lublina – rewelacyjne porcje dań oczywiście w Bidzie :). 
 A. zamówił żurek w chlebie, a ja zupę krem z pomidorów podaną z grzankami z serem.
Moja trochę bardziej mi smakowała, ale za to żurek był świetnie podany…
Ciężki wybór 😉
Dzisiejsza zupa jest więc „połączeniem” obu smaków.

Potrzebne składniki:

– 3 duże marchewki

– ok. 600ml wody

– mały koncentrat pomidorowy

dodatki:

-1,5 kostki rosołowej

– pestki z dyni

– łyżka śmietany nisko procentowej

– odrobina żółtego sera 

– przyprawy
( sól, vegeta, świeżo zmielony pieprz, chilli, słodka papryka, świeża bazylia )

+ okrągły bochenek chleba
u mnie pełnoziarnisty

Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki,

 gotujemy z kostką rosołową aż będą lekko miękkie.
W międzyczasie wydrążamy chleb,
umieszczamy razem z „pokrywką” w piekarniku nagrzanym do 200stopni
( na czas aż ugotują się marchewki i przyprawimy zupę )
Marchewki miksujemy.
Dodajemy małe opakowanie koncentratu pomidorowego.
Przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, papryką, bazylią wedle uznania.
Dodajemy łyżkę śmietany.
Teraz przelewamy gęstą zupę do chleba,
posypujemy startym żółtym serem, pieczemy jeszcze ok. 5min.
Na patelni prażymy pestki z dyni,
dekorujemy zupę pestkami i świeżą bazylią.
Smacznego 🙂

P.S. Sam chlebek wyszedł chrupiący i resztki „miski” zostały pochłonięte z masłem 🙂

Zupa oczywiście smakuje równie dobrze jedzona z talerza 😉

Sobotni żurek w Bidzie – nie pożałowali kiełbasy 🙂
i pomidorowa zupa krem z orzechowym pesto  … 
Na „deser” były jeszcze pierogi 🙂



0 myśli na temat “Marchewkowa zupa krem zapiekana w chlebie

  1. Fajny pomysł….. lubię takie zupki w chlebku….choć marchewkowej w tym wydaniu jeszcze nie jadłam :))
    Pozdrawiam wiosennie…. :))

Dodaj komentarz