Mozzarella zapiekana w pomidorowych kwiatkach

Pomidory z mozzarellą to moje ulubione lekkie danie w sezonie wiosenno-letnim. Mogę je jeść praktycznie codziennie na zimno lub podgrzane na tostach. 
Zapiekane w pomidorach dzisiaj zrobiłam pierwszy raz.
Potrzebne składniki:
– 2 pomidory
– kulka mozzarelli
– oliwki
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz itp.
– świeża bazylia
– bułka + pesto
Pomidory nacinamy z 5 miejscach (jak w bułach kajzerkach), żeby później odchylić zewnętrzną część pomidora jak płatki w kwiatku.
Parzymy pomidory żeby zdjąć skórkę.
Za pomocą noża oddzielamy zewnętrzną część pomidora od miąższu.
 
Posypujemy solą, pieprzem,
 dodałam jeszcze mieszankę przypraw do kurczaka ( pasuje do wszystkiego).
Kulkę mozzarelli przekrajamy na pół i umieszczamy w pomidorze.
Umieściłam jeszcze po małym kawałku tego sera pod każdym płatkiem.
Polewamy odrobiną oliwy z oliwek,
ponownie posypujemy przyprawami, 
dodajemy pokrojone oliwki.
Pomidory umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy
 ok 20min w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Podajemy z bazylią i grzankami posmarowanymi pesto.
Najlepiej nie wylewać sosu, który został po upieczeniu pomidorów – jest idealny do maczania grzanek.
Przed włożeniem do piekarnika

0 thoughts on “Mozzarella zapiekana w pomidorowych kwiatkach

  1. Witaj. Bardzo się cieszę i zachęcam do zakupu czegoś z mojego rękodzieła :)) Czasem bywam w Olecku 🙂 A Mazury – fakt piękne 🙂 Pozdrawiam i chętnie zostanę na Twoim blogu na dłużej. dodaję do mojej listy i będę częściej . :))

Dodaj komentarz