Szybkie roladki z ciasta francuskiego

Prawie każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby, jak łatwo wyczarować danie z ciasta francuskiego. Zamiast tarty, dzisiaj postanowiłam zrobić roladki z żółtym serem i szynką. Gotowe ciasto francuskie uratuje nas, gdy szybko chcemy podać coś smacznego.

Potrzebne składniki:
ciasto francuskie
– serek ziołowy topiony
– ser żółty (ok 150-200g)
– szynka (dałam różne takie jakie miałam w lodówce ok 150g )
2 żółtka
– przyprawy: dodałam moją ulubioną mieszankę przypraw do skrzydełek Kentucky, pieprz, oregano
i słodką paprykę
sosy
1. czosnkowy: jogurt naturalny, łyżeczka majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek
2. ketchupowy: ketchup z chilli, pieprzem i oregano
Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy ziołowym serkiem topionym, układamy cienkie plasterki sera żółtego a potem szynkę.
Zwijamy w roladkę i kroimy na plasterki.
Pasterki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy żółtkiem – najlepiej pędzelkiem.
 Posypujemy mieszanką przypraw, oregano, słodką papryką (daje bardzo ładny kolor).
Pieczemy 20-25min w  200°C – do złotego koloru.
Posypujemy rukolą lub bazylią.
Najlepiej podawać z sosami.
Gotowe 🙂
Rolada gotowa do pokrojenia
Jeszcze gorące

0 thoughts on “Szybkie roladki z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz